VILA LOVORKA – Studije o hrvatskom petrarkizmu

MIRKO TOMASOVIĆ 2004. (164 str.) — Znanost o književnosti Cijena: € 3,98 (30 kn) redovni popust od 10% ISBN 953-163-224-3 Dodaj u košaricu

Studije o hrvatskom petrarkizmu
Premda je knjiga zbirka studija koje su pisane u raznim trenucima i za različite prigode, karakterizira ju izrazita sustavnost: u njoj se obuhvaća široki raspon od prvih odjeka Petrarakinih tekstova u našim stranama (rasprava “Pannoniusov epitaf Petraraki”), pa do postmodernističkoga povratka sonetu, a samim tim i petrarakističkom kontekstu (“Pjesni ljuvene, instrument postmodernističih hrvatskih prijevoda Kanconijera”). Između te dvije točke – međusobno udaljene više od pola milenija – Tomasović ocrtava sudbinu petrarkizma u našim stranama pokazujući kako ta orijentacija nije uvijek imala jednak smisao, znale su se njime poslužiti različite poetike, ali joj je domašaj i značenje za hrvatsku književnost bio svagda velik.
Ovaj autor je sklon petrarkizmu i kao čitatelj, a ne samo kao znanstvenik i ta stanovita emocionalana temperatura je ono što ove radove izdvaja. Autor u petrarkizmu vidi više od povijesne pojave, poetike ili skupa stilskih sredstava: vidi visok estetski doseg, pa čak i nešto što mu je po senzibilitetu i doživljaju svijeta blisko. Zato je knjiga ne samo pouzdani vodič kroz hrvatski petrarkizam, nego i štivo koje će moći s užitkom pratiti, te se tako uveriti da i znanstvena istina može biti izvor čitateljskog užitka.
Knjiga je opremljena sažetkom na talijanskom jeziku i Kazalom imena.