LITERARNI IZVORI I PJESNIČKA RADIONICA U “RAZGOVORU UGODNOM”

LITERARNI IZVORI I PJESNIČKA RADIONICA U “RAZGOVORU UGODNOM”

MIROSLAV PALAMETA 2021. (356 str.) — Znanost o književnosti Cijena: € 19,91 (150 kn) redovni popust od 10% ISBN 978-953-163-516-5 Dodaj u košaricu

Miroslav Palameta je istražio koja su povijesna vrela poslužila Andriji Kačiću Miošiću kao izvori za sastavljanje Razgovora ugodnog naroda slovinskoga i o tome sastavio ovu vrijednu knjigu. Kritičkim preispitivanjem već postojećih radova na tu temu, tragom pjesnikovih nepotpunih napomena ili tek nakon rekonstruiranja tragova pojedinih tekstova u cjelinama iz Razgovora, uz koje nema nikakvih uputa, utvrđeni su i precizirani predlošci za više od šezdeset pjesama i isto toliko proznih cjelina. Također su utvrđeni u većini primjera postupci kojima se pri pisanju ta građa oblikovala. Najtipičniji postupak preoblikovanja i prestilizacije literarnih predložaka u Kačića redukcija je same fabule na susljedan i nepomućen pripovjedni kontinuitet, strog uzročno-posljedični slijed, što podrazumijeva nastojanje da se odbace sve digresije bilo koje naravi. Ako bi pojedine situacije ili postupci likova bili nedovoljno ili nejasno motivirani, Kačić bi intervenirao osobnim rekonstrukcijama ili bi posezao za drugim predloškom, ako mu je bio dostupan. U svakom slučaju, njegov čitatelj ne bi smio biti izložen nedoumicama. Palameta ističe da se preoblikovanja i prestilizacije Kačićevih predložaka ravnaju redovito očekivanjema njegove najšire ciljane publike, s kojom do tada hrvatska knjiga nije računala niti joj se obraćala. To je ponajprije ruralni dinarski mentalitet patrijarhalnog i ratničkog tipa, sa svojom tradicionalnom kulturom, kršćanskim vrednotama i usmenom književnošću u kojoj je vrhunski estetski domet deseteračka junačka pjesma.
Knjiga je opremljena ilustracijama vrela koja su poslužila Kačiću pri sastavljanju Razgovora ugodnog, grafikama, popisom literature i kazalima.