TRAGOM DAVNINE

TRAGOM DAVNINE

NEVENKA BEZIĆ-BOŽANIĆ 2007. (644 str.) — Povijest umjetnosti Cijena: € 6,64 (50 kn) redovni popust od 10% ISBN 978-953-163-242-3 Dodaj u košaricu

Knjiga studija N.Bezić-Božanić predstavlja reprezentativan izbor iz njezinog žanrovski neobično raznovrsnog djela. Preko trideset za ovu priliku sabranih članaka mogu se tematski podijeliti u četiri skupine: arheološka istraživanja srednjovjekovnih spomenika u Dalmaciji; obrt u Dalmaciji; istraživanje starije književnosti, odnosno izučavanje djela starijih hrvatskih pisaca kao izvora za istraživanje umjetnosti Dalmacije i kulture svakodnevnog življenja te društveni život i kultura svakodnevlja. Odabrani članci datiraju od 1961. do 1998. godine, a objavljeni su prvi puta u različitim zbornicima i znanstvenim časopisima do kojih je ponekad teško doći. Izvrstan poznavalac opusa N. Bezić-Božanić, prof.dr. Ivo Babić odabrao je radove koji mogu najsveobuhvatnije prikazati opus splitske povjesničarke umjetnosti, a koji se sastoji od nekoliko stotina bibliografskih jedinica, knjiga, brošura, znanstvenih tekstova, popularnih i stručnih radova koji obuhvaćaju razdoblje od kasne antike do 19. stoljeća. Njima valja pridodati mnoštvo predgovora izložbama modernih umjetnika, novinskih napisa, recenzija i predgovora, te mnogobrojne javne nastupe i predavanja.
Izbor iz djela na reprezentativan način upozorava na iznimne domete rigorozne znanstvene metode fundirane na izvornim terenskim i arhivskim istraživanjima autorice. Značaj tog djela tim je veći što je ona ukazala za čitav niz dotad podcjenjivanih i zanemarenih pitanja starije kulturne povijesti hrvatske obale. Ova knjiga upozorava na činjenicu da maticu nacionalne povijesti umjetnosti nisu činila samo remek-djela romaničke i renesansne arhitekture i kiparstva, nego i sav onaj u ulomcima sačuvani svijet primjenjene umjetnosti, namještaja, oslikanog stakla, knjiških korica, čipki, oružja, starih satova. Zahvaljujući svom ustrajnom radu na izučavanju izvora, te znanstvenoj i stilskoj analizi sačuvanih djela uspjela je u svojim studijama i knjigama sagledati kulturu življenja u cjelini.
Na kraju knjige je pridodana Bibliografija radova autorice, te Kazala imena i pojmova,a knjiga je obogaćena brojnim crtežima i fotografijama.

ISBN 978-953-163- 242-3