PETAR JAKELIĆ likovna monografija

PETAR JAKELIĆ likovna monografija

LUKO PALJETAK 2021. (424 str.) — Povijest umjetnosti Cijena: € 39,82 redovni popust od 10% ISBN 978-953-163-526-4 Dodaj u košaricu

U bogatoj likovnoj monografiji prikazan je ukupan opus (slike, crteži, grafike, naslovnice knjiga, skulpture, prigodne marke, sakralni objekti) Petra Jakelića, slikara i grafičara (Prugovo kraj Splita, 15. IV. 1938), koji živi i djeluje u Splitu od 1964. godine.  Priređivač monografije, akademik Luko Paljetak, u poetski obojenom tekstu naglašava kako se Jakelić izražava figurativno, najbliži je nadrealizmu i lirskomu ugođaju, uglavnom u ulju, gvašu, crtežu i grafici, jednostavnim linijama, otvorenim i čistim te zagasito smeđim bojama, često u malom formatu. Jakelić je zaokupljen zavičajem i ljudskim likom, mediteranskom stvarnošću i tradicijom, povezuje pučke i klasične motive, realno i poetično. U svojim je radovima učestalo kretao od konkretnih ambijenata i amblematskih zavičajnih likova, ali je snagom imaginacije redovito dolazio do oniričkih, blago nadrealističkih i nježno simbolističkih vizija, sasvim u duhu lirskih, poetičkih preobrazbi. Uostalom, dio je njegovih radova nastao u neposrednoj blizini klasičnih i suvremenih književnih tekstova, često i u druženju sa samim piscima. Svoju inačicu nadrealizma gradi na obilježjima Dalmatinske zagore. Najčešći su mu motivi simbolika seoskoga života i mukotrpna uloga žene, zavičajni krajolik i vedri doživljaji Mediterana i ženskoga akta. Isprva radi crno-bijele, od 1965. višebojne grafike (bakropis, linorez, duboki tisak, akvatinta). U grafičkim istraživanjima usmjeren na mekoću i bogatstvo strukture, eksperimentira s kombiniranim tehnikama.

Knjiga velikog formata opremljena je s preko 400 grafičkih priloga u boji, nadahnutim poetskim tekstom priređivača akademika Luka Paljetka, te tekstovima akademika Tonka Maroevića i Jakše Fiamenga. Na kraju knjige je životopis, te kataloški popis navedenih djela.