PROVJERE IDENTITETA

PROVJERE IDENTITETA

MLADEN MACHIEDO 2016. (192 str.) — Znanost o književnosti Cijena: € 11,95 (90 kn) redovni popust od 10% ISBN 978-953-163-421-2 Dodaj u košaricu

Knjiga je kolaž  različitih tumačenja književnih opusa i specifičnih identitetskih pitanja, te kao takva izuzetan prinos hrvatskoj književnoj historiografiji.  Autor se bavi značajnim figurama hrvatske pretežno avangardne književnosti (Kamov, Ivšić, Gotovac, Slaviček, Mrkonjić i Petrak) te ih ulančava u pripadni europski kontekst. Zatim ispisuje studije koje nam tumače razne aspekte nekih od protagonista naše kulture i književne znanosti (Čale, Jernej, Tabak, Rašica, Batušić). Potom svjedoči o vremenima Domovinskog rata i teškoćama prodora istine o Hrvatskoj u svijet (s posebnim osvrtom na evokaciju Siniše Glavaševića). Premda svi razmatrani likovi i slučajevi nisu podjednako važni neosporno je da Machiedove interpretacije Kamova, Ivšića, Gotovca, Čale, Tabaka i Mrkonjića imaju iznimno relevantnu težinu i znače vrijedan prinos njihovu tumačenju i situiranju u stilske i vrijednosne parametre.
Djelo je prinos raspravama o nacionalnom i individualnom identitetu kao glas koji takvu identifikaciju nužno kondicionira poznavanjem i situiranjem unutar širega, pa i univerzalnoga okružja.

ISBN 978-953-163-421-2