PREKO RUBOVA – Između utopije i povijesti

PREKO RUBOVA – Između utopije i povijesti

MLADEN MACHIEDO 2006. (228 str.) — Znanost o književnosti Cijena: € 3,98 redovni popust od 10% ISBN 953-163-244-8 Dodaj u košaricu

Znanstveno područje kojemu Machiedova knjiga po sadržaju i metodologiji pripada može se najbliže odrediti kao komparatističko, budući da se veći dio članaka bavi različitim razinama kontakata između kultura te književnih, odnosno kritičkih opusa. U okupljenim esejima i radovima, uglavnom ranije objavljenim u časopisima ili pročitanim na znanstvenim skupovima, Machiedo pristupa kroatističkim i talijanističkim temama tako što znanjem i dugogodišnjim iskustvom na oba područja otvara prostor za nove kritičke te historiografske poglede.
Riječ je o heterogenom djelu koje okuplja znanstvene studije, autobiografske eseje, kritičke članke i prijevodnu djelatnost. Zahvaljujući karakterističnoj “zrakastoj” kritičkoj metodologiji po kojoj se za svaku temu naznačuje više mogućih smjerova iščitavanja i nadopisivanja riječ je o visoko informativnom tekstu koji obiluje novim, znanstveno potkrepljenim spoznajama o temama od velike važnosti za hrvatsku i talijansku kulturu, te potiče na daljnja razmatranja i čitanja.
Na kraju je pridodano Kazalo imena i zemljopisnih pojmova.

ISBN 953-163-244-8