KLESARSTVO U SLUŽBI EVANGELIZACIJE

KLESARSTVO U SLUŽBI EVANGELIZACIJE

NIKOLA JAKŠIĆ 2015. (608 str.) — Povijest umjetnosti Cijena: € 19,91 redovni popust od 10% ISBN 978-953-163-420-5 Dodaj u košaricu

Knjiga iz izbor najvažnijih radova jednog od najboljih poznavalaca predromaničke skulpture u Hrvatskoj. Pojedini od tih tekstova bili su tiskani na nekom od stranih jezika i u se ovoj knjizi po prvi put objavljuju na hrvatskom jeziku. Sve studije se ističu po interdisciplinarnosti pristupa, preciznom povijesno-umjetničkom analiziranju predmeta koji se razmatra, ali i po iznimnoj vještini sintetskog predočavanja likovne kulture tog ključnog razdoblja u razvoju nacionalne umjetnosti.
Autor uvijek ovjerava svoje zaključivanje autentičnim historiografskim izvorima i pouzdano provedenim usporedbama i analogijama. Bez obzira radi li se o jedva očuvanim fragmentima većih arhitektonsko-sepulkralnih zdanja, o djelima kojima tek naslućujemo izvorni prostorni kontekst u kojima su stajala, autor nikada ne gubi iz vida konkretno umjetničko djelo kojega vrednuje. Višekratno podcrtava činjenicu da su Hrvati prihvativši novu vjeru prihvatili i sve što s tim pojmom ide zajedno, dakle univerzalne modele sakralnog prostora i liturgijske regule uređenja njihova interijera, što ih je nužno stavljalo u permanenetan dodir s kozmopolitskim mediteranskim i zapadnjačkim središtima.
Knjiga je pisana akribijom znalca koji u potpunosti vlada bibliografijom o navedenim problemima i o kojima je formirao čitav raspon vlastitih spoznaja i interpretacija koje su bitno utjecale na samu maticu suvremene hrvatsko povijesno-umjetničke discipline.
Bogato je opremljena fotografijama i nacrtima.