FORTISOLOŠKE STUDIJE

FORTISOLOŠKE STUDIJE

ŽARKO MULJAČIĆ 2011. (304 str.) — Lingvistika Cijena: € 10,62 redovni popust od 10% ISBN 978-953-163-360-4 Dodaj u košaricu

Knjiga sadrži 27 radova posvećenih Albertu Fortisu, talijanskom znanstveniku, putniku, novinaru, piscu, rođenom u Padovi koji je djelovao u drugoj polovici 18. stoljeća, a u razdoblju 1765. do 1791. boravio je najmanje 12 puta u ukupnome trajanju od oko 30 mjeseci na istočnoj obali Jadrana, od Istre do Dubrovnika. Radovi okupljeni u ovoj knjizi nastali su u razdoblju od oko 40 godina i prethodno su objavljeni u nizu domaćih i stranih časopisa i zbornika kongresa (Giornale storico della letteratira Italiana, Zeitschrift fur slavische Philologie, L’unita d’Europa, aspetti e problemi, Dubrovački horizonti itd.) Poredani kronološkim redom, iznose niz pojedinosti i brojne novootkrivene, dosad nepoznate podatke o Fortisovu djelovanju, iskustvima i druženjima vezanima uz njegova putovanja duž istočne obale Jadrana. Veći dio tekstova objavljen u stranim časopisima i zbornicima ovdje se donosi prvi puta na hrvatskom jeziku.
Profesor Žarko Muljačić jedan je od najznačajnijih fortisologa u svjetskim razmjerima. Albertu Fortisu i njegovim boravcima na našoj obali posvetio je više od pola stoljeća istraživanja. Radovi uvršeni u ovu knjigu rasvjetljuju značajne aspekte i zanimljive pojedinosti Fortisovih putovanja, donoseći niz novih podataka koji produbljuju naše poznavanje tog autora i njegova vremena. Svestrani Fortis je značajan lik talijanskog prosvjetiteljstva, posebno zanimljiv kao stranac koji je dobro poznavao naše krajeve i prilike te je objektivno i sa simpatijom iznosio svoja zapažanja, svrativši pozornost europske javnosti na jedno dotad njima nepoznato i strano područje, te zabilježio niz pojava i pojedinosti koje bi bez njega i za nas bile izgubljene. Jednako tako i profesor Muljačić, pišući o Fortisu, iznoseći na vidjelo niz dosad nepoznatih događaja iz njegova života koji ga povezuju s našim krajevima i ljudima, objavljujući do sad neobjavljene tekstove i podatke, i sam otkriva jedan dio naše prošlosti.

ISBN 978-953-163-360-4