ŽIVOT PO JEDRIMA

ŽIVOT PO JEDRIMA

RADOVAN VIDOVIĆ 2004. (340 str.) — Književnost Cijena: € 6,64 redovni popust od 10% ISBN 953-163-249-9 Dodaj u košaricu

Knjiga je zbirka izvornih tekstova i autentičnih svjedočanstava koje je pokojni autor godinama pripremao za tisak. Ona na pouzdan i iscrpan način govori o životu mornara na našim jedrenjacima,  a u vremenu kada je već bilo započelo dovršenje povijesti njihove plovidbe, uglavnom u drugoj polovini 19. stoljeća. Niz tekstova o životu na jedrenjacima oslikava nedovoljno poznatu stranu života na tim brodovima čiju povijest je dovršio izum parnog stroja.
Tekstovi nisu samo zanimljivi kao etnografski ili sociološki dokument minulog vremena, već i kao jezični dokument govora mornarske struke hrvatskih pomoraca, govora koji je svojim leksičkim inventarom uključen u mediteranski maritimni leksički krug. Oni su dokument živog pomorskog govora 19. stoljeća s terminologijom jedrenjaka, s rječnikom tradicionalne pomorske struke.
Hrvatska je stilistika poglavito zaokupljena suvremenom hrvatskom književnošću i na tom području je dala izvanredne rezultate. Književnost pisana organskim idiomom uglavnom je predmet istraživaja folklorista kojima je stil tek jedna, često sporedna komponenta u analizi tekstova usmene književnosti. Stilističko bogatstvo ovdje priređenih tekstova svjedoči o gubitku koji se dogodio pojavom suvremenih medija ljudske komunikacije. Nit usmene predaje koja je povezivala generacije, stoljeća proživljenog vremena, zajedničkog iskustva, prekinuta je.
Utoliko su tekstovi koje ovdje donosimo dragocjeniji jer rukom njihova zapisivača nije upravljala »popravljačka« svijest. Sačuvano je stilsko bogatstvo organskog govora te pomorski leksik, prastara terminologija jedrenjaka koja, mada lokalna po izgovoru, velikim dijelom pripada univrezumu mediteranske maritimne kulture.
Pokojni prof. R. Vidović bio je jedan od najznačajnijih lingvista našeg vremena, autor brojnih publikacija, Pomorskog rječnika, utemeljitelj časopisa Čakavska rič, a ovaj rukopis je ostao gotovo priređen za tisak u njegovoj ostavštini. Objavljujući ovu knjigu obogatili smo naše vrijeme za jedan sad već zaboravljen komadić zajedničke prošlosti i donekle vratili dug velikom i zaslužnom čovjeku.

ISBN 953-163-249-9