BERAČICA RUMENE KADULJE

BERAČICA RUMENE KADULJE

MARA MARGARITONI 2008. (132 str.) — Književnost Cijena: € 2,65 redovni popust od 10% ISBN 978-953-163-158-7 Dodaj u košaricu

U ovoj zbirci priča, autorica s posebnom nadahnutošću, spaja stvarnost s bajkovitim maštanjem te ostvaruje niz novih dimenzija. Njezine priče udružuju sve čitalačke uzraste i ukidaju granice doživljavanja, poistovjećujući ono što jest s onim što nije. Bez obzira teže li bajkovitosti ili neposrednoj životnosti, te priče posjeduju onu mitsku ženstvenost o kojoj su pjevali petrarkisti i njihovi nasljednici.

Presudnu ulogu u toj igri ljepote ima autoričina vezanost uz otok Korčulu i rodnu Smokvicu. Ona s krajnjim poštovanjem piše o povijesti te sredine, s užitkom nabraja nasljedne običaje. Sve vrvi od osobitosti kao stvorenih za junake njezinih duhovitih priča i ona ih reda poput istodobnih vladara i žrtava te sredine u kojoj iznad svega vlada priroda.

Nižu se pejzaži sa slikarskih platna mašte rođene u mediteranskom bogatstvu korčulanske prirodne izložbe. Borovi, čempresi i masline svojim oblicima, bojama, zvucima i mirisima djeluju kao izvorišta uzbuđenja, a vinogradi, livade i polja dekorirana kamenim suhozidima raspravljaju s obzorjem na kojemu se raznoliki vjetrovi poigravaju s oblacima iz moneovskih snova. More se uvijek osijeća, čak i kad ga doslovce nema pred očima. Ono donosi daljinu i pretvara je u bliskost svim čulima. Ova pjesnička proza Mare Margaritoni posjeduje bujnu scenografiju.