ZAVIČAJU HVARU

ZAVIČAJU HVARU

NIKŠA PETRIĆ 2015. (528 str.) — Arheologija Cijena: € 19,91 redovni popust od 10% ISBN 978-953-163-409-0 Dodaj u košaricu

Knjiga Zavičaju Hvaru nedavno preminulog arheologa i pjesnika Nikše Petrića donosi njegove ponajbolje radove koji su objavljeni u brojnim znanstvenim časopisima, ali i nekoliko tekstova koje je pred smrt priredio za objavljivanje i koji se ovdje po prvi put objelodanjuju. Širina interesa Nikše Petrića uzrokovala je tako raznorodne naslove u knjizi: arheološke teme, povijest nacionalne arheologije, povijest stambene arhitekture, povijest gradogradnje, povijest književnosti te ranosrednjevjekovnu povijest srednjodalmatinskih gradova.
N. Petrić je objavio više radova iz povijesti arheoloških istraživanja u Hrvatskoj i po tome je jedan od pionira povijesti arheologije u Hrvatskoj. Kao i na drugim temama, zarište interesa je na gradu Hvaru, posebice istraživanja u drugoj polovini 19. stoljeća koje je vodio poznati hvarski znanstvenik Grgur Bučić. Opus N. Petrića ističe se nizom radova iz povijesti u kojima autor donosi nove interpretacije već poznatih dokumenta, a tiče se najmanje poznatog razdoblja istočnojadranske obale, ranosrednjevjekovnog razdoblja prije komunalnog ustrojstva. Otkriće i objavljivanje dokumenta kojim se postojanje kazališta na katu Arsenala fiksira u prvu polovinu 17. stoljeća veliko je otkriće i zasigurno najveći doprinos N. Petrića nacionalnoj kulturi.
Uz izbor radova N. Petrića, knjiga sadrži ospežan i sveobuhvatan predgovor Tonka Maroevića, te brojne ilustracije.

ISBN 978-953-163-409-0