OFFICIUM CONSULARIS PROVINCIAE DALMATIAE. Vojnici u službi namjesnika rimske Dalmacije u doba principata

OFFICIUM CONSULARIS PROVINCIAE DALMATIAE. Vojnici u službi namjesnika rimske Dalmacije u doba principata

IVAN MATIJEVIĆ 2020. (212 str.) — Arheologija Cijena: 150 kn (€ 19,91) redovni popust od 10% AKCIJA: "KNJIGA MEDITERANA" - ODOBRAVAMO DODATNIH 20% POPUSTA OD 25. RUJNA DO 31. LISTOPADA 2022. ISBN 978-953-163-506-6 Dodaj u košaricu

U knjizi se po prvi put u hrvatskoj historiografiji i na hrvatskom jeziku monografski izučava vojno osoblje stožera namjesnika rimske provincije Dalmacije. Autor minuciozno raščlanjuje sve vojne službe koje su se nalazile u namjesnikovom oficiju, pri tome meritorno raspravljajući o povijesti postrojbi te o prozopografskim pitanjima vojnih članova namjesnikovog oficija, čime dodatno doprinosi boljem poznavanju vojne povijesti ne samo na području rimske provincije Dalmacije, već i cijelog Rimskog carstva.

Svakom provincijom u Rimskom Carstvu upravljao je namjesnik pomoću ureda (officium consularis) kojega su činili mnogobrojni službenici većinom uzimani iz raspoloživih legija i u nešto manjem broju iz pomoćnih postrojbi. Namjesnik je na raspolaganju imao određen broj centuriona od kojih je stariji centurion (princeps praetorii) uz pomoć svoga zamjenika (optio praetorii) najverojatnije vodio namjesnikov stožer (praetorium). Primjeri iz različitih carskih provincija pokazuju kako je svaka legija u provinciji za potrebe namjesnikova oficija davala jednoga kornikularija, jednoga komentarijenza, 10 spekulatora, 60 beneficijarija i 10 frumentarija (nazivi različitih službenika).

Podatke o vojnim službenicima rimske provincije Dalmacije autor je našao u povijesnim izvorima koje je proučio, ali i iščitavajući uklesane natpise na epigrafskim spomenicima, te je time znatno pridonio razumijevanju strukture stanovništva u Saloni.

Knjiga je opremljena katalogom epigrafskih spomenika, te brojnim ilustracijama.

ISBN 978-953-163-506-6