ZAPISI IZ KAZALIŠNOG (SU)MRAKA

ZAPISI IZ KAZALIŠNOG (SU)MRAKA

JASEN BOKO 2007. (246 str.) — Književnost Cijena: € 2,65 redovni popust od 10% ISBN 978-953-163-248-5 Dodaj u košaricu

Jasen Boko jedan je od najistaknutijih teatrologa i kazališnih kritičara srednje generacije koji je u posljednjih petnaestak godina u medijima, najčešće Slobodnoj Dalmaciji i stručnim časopisima problematizirao sve aktuelne probleme hrvatskog glumišta. Njegove u kazališne kolumne, kritike i intervjui često izazivale polemike, reakcije, pa čak i prave svađe na polju kulture, a poznat je po tome što ne piše “između redaka” nego vrlo izravno progovara o problemima suvremene hrvatske kazališne scene.
Njegovi britki kazališni zapisi nikoga ne ostavljaju ravnodušnim i jednako su aktualni danas kao i u momentu kad su napisani, jer njihov autor ne piše iz dnevno političkih potreba, već iz dubokog uvjerenja da kazalište može i mora mijenjati svijet, ali isključivo umjetničkim sredstvima.
Ovaj dokument burnog vremena, premda govori o kazalištu zahvaća zapravo znatno šire, jer kao što je politika posebno u devedesetima prodirala u kazalište tako je našla mjesta i u ovim zapisima, svedočanstvu o kazalištu koje je i ogledalo društva.
Zbirka Teatrološki zapisi predstavlja izbor iz Bokinih tekstova i na jednom mjestu okuplja one najvažnije. Sastoji se iz tri dijela: komentara i tema o problemima koji su potresali hrvatsko glumište u posljednjih desetak godina, kritika najvažnijih prelomnih predstva posljednje dekade i izabranih intevjua s nekolicinom najvažnijih hrvatskih i inozemnih kazališnih tvoraca, glumaca i redatelja.

ISBN 978-953-163-248-5