SALONA AETERNA: Izbor književnih tekstova o Solinu

PETAR OPAČIĆ 2003. (482 str.) — Književnost Cijena: € 3,98 redovni popust od 10% ISBN 953-163-213-8 Dodaj u košaricu

Antologija književnih tekstova o Saloni
Ova antologija je projekt značajan i kao rezultat i kao trud što ga je u to uložio sastavljač, književnik Petar Opačić. Malo se koji grad u Hrvatskoj može podičiti tako bogatom povijesnom vertikalom, od antičkih vremena do danas, i tako značajnim brojem imena, i naših i stranih, književnika, povijesničara, arheologa, kroničara, bez obzira kojim ih redom spomenuli, kao što to može Salona/Solin. Zbog svega toga ovakva je knjiga dobrodošla i kao antologija takve vrste tekstova, ali i kao građa za proučavanje fizionomije jednog grada, njegova fenomena, njegove fortune, pozicioniranosti u faktografskoj realnosti prošloga i sadašnjega vremena.
Raspon tekstova, anonimnih i poznatih autora, od najranijih grčkih epitafa pa do poslijednje u knjizi zastupljene pjesme “Stiska, mit i mistika”  Sanjina Sorela, svjedoči s jedne strane o bogatstvu pogleda na ovaj grad ali i o nedovršivosti ovakova posla, zbog čega je sastavljač ovu antologiju opremio podnaslovom: Izbor književnih tekstova, ostavljajući prostor za buduće dopune.
SALONA AETERNA je knjiga koju bi mogao poželjeti svaki hrvatski grad i stoga nije čudno da je dobila pohvale i podršku književnika koji su je recenzirali: akademika Luka Paljetka i Tonka Maroevića.