IZBOR IZ DJELA

BRANIMIR GABRIČEVIĆ 2015. (704 str.) — Arheologija Cijena: € 19,91 redovni popust od 10% ISBN 978-953-163-414-4 Dodaj u košaricu

Priredio Nenad Cambi
Okupljeni radovi polihistora i klasičara, a prvenstveno arheologa, B. Gabričevića vezani su uz proto-historijsku i antičku Dalmaciju. Radi se o manjim i većim izvanredno utemeljenim sintezama jednostavne i jasne naracije koje će dugo ostati trajna vrijednost klasičnih studija, osobito kada su u pitanju studije iz religije: misterijske, orijentalne, orgijastičke, one iz židovske i kršćanske vjere, te epigrafije. Akademik Cambi je odabrao 45 Gabričevićevih radova za koje drži da su i danas aktualni i da otvaraju mogućnost daljnjih istraživanja. S druge strane, neke radove je akademik Cambi preveo na hrvatski s francuskog, talijanskog i engleskog jezika te su tako postali dostupni znanstvenom i kulturnom čitateljstvu koji te jezike ne poznaje. U opsežnom i sveobuhvatnom predgovoru Cambi donosi detaljan uvid u rezultate koje je Gabričević postigao te i bibliografske jedinice Gabričevićevih studija koje nisu uvrštene u ovaj izbor.
Kako je knjiga pisana vrlo čitljivo i zanimljivo, široka kulturna javnost dobija djelo iz kojeg će moći na vrlo pregledan, temeljit i koncizan način doznati sve ono što je bitno znati o raznim aspektima života u antičkoj Dalmaciji bilo da se radi o domorodačkom stanovništvu ili pak o Grcima i Rimljanima.
Knjiga obiluje ilustracijama, crtežima i fotografijama.
ISBN 978-953-163-414-4