TRIDESET POGLEDA NA SREDOZEMLJE: UVODNI ESEJI »KNJIGE MEDITERANA«

TRIDESET POGLEDA NA SREDOZEMLJE: UVODNI ESEJI »KNJIGE MEDITERANA«

uredio Nenad Cambi 2020. (368 str.) — Eseji Cijena: € 18,58 redovni popust od 10% ISBN 978-953-163-501-1 Dodaj u košaricu

Fluctuat nec mergitur – „Ljulja se na valovima, ali se ne potapa“: taj latinski moto, koji je pod prikazom lađe izvorno upisan u grbu grada Pariza, gotovo da bi mogao poslužiti i kao geslo međunarodne kulturne manifestacije „Knjiga Mediterana“.
U knjizi su okupljeni najljepši eseji napisani o Mediteranu i hrvatskoj obali Jadrana a koji su prvotno bili izgovoreni na otvorenjima manifestacije tijekom 30 godina. Naime, svake godine naročita se počast iskazivala jednom gostu: onom koji bude pozvan da govori na otvaranju „Knjige Mediterana“. Njegovo svečano slovo, uvijek na temu knjige i Sredozemlja, daje početnu intonaciju čitavoj priredbi jer se za takvu čast biraju odreda uglednici i potvrđeni znalci. Autori eseja u ovoj knjizi su: Vlatko Pavletić, Slobodan Prosperov Novak, Nikola Jakšić i Nedjeljko Mihanović, Ivo Frangeš, Vlado Gotovac, Tonko Maroević, Ivo Babić, Dražen Katunarić, Luko Paljetak, Joško Božanić, Pavao Pavličić, Ivo Brešan, Anatolij Kudrjavcev, Joško Belamarić, Jakša Fiamengo, Nenad Cambi, Radoslav Katičić, Predrag Matvejević, Vlaho Bogišić, Tomislav Raukar, Josip Bratulić, Mirjana Matijević Sokol, Marko Grčić, Mislav Ježić, Daniel Bučan, Josip Vrandečić, Bratislav Lučin, Mladen Machiedo i Slavica Stojan.
Uz eseje knjiga je opremljena brojnim ilustracijama knjiga, zbornika, kataloga, programskih knjižica, plakata koji su objavljivani za manifestaciju.

ISBN 978-953-163-501-1