SUSRETI S TALIJOM. KRITIKE I OSVRTI

SUSRETI S TALIJOM. KRITIKE I OSVRTI

FRANO BARAS 2021. (216 str.) — Eseji Cijena: € 7,96 redovni popust od 10% AKCIJA: KNJIGA MEDITERANA - dodatni popust 10% do konca rujna ISBN 978-953-163-509-7 Dodaj u košaricu

U knjizi su objedinjene autorove kritike kazališnih predstava izvođenih u Splitu od 1962. – 1969. dok je autor pisao kao kazališni kritičar za Slobodnu Dalmaciju i Borbu. U svojim kritikama vrlo konstruktivno je pisao o programu, obrazlagao zašto nešto nije dobro ili je dobro u odabiru djela koja se izvode, a onda naravno i kako su se predstave izvele. Zbog oštrog jezika često je bio napadan i osuđivan od strane kazališnih djelatnika kojima nije bilo drago čitati njegove kritike. Treba naglasiti da su Barasovi tekstovi pisani oštro i jasno, nikada usmjereni malicioznom osuđivanju osobe već često kao kritika kazališnoj kući koja ne izlazi iz uhodane, uspavane šablone i ne primjećuje reakciju publike. Baras jasno kaže da je kazališna predstava “bitno i isključivo namjenjena određenoj publici u određenom vremenu. Svako bi kazalište trebalo u svakom trenutku svog postojanja dobro poznavati i proučavati faktor publike. Kazališni umjetnici morali bi poznavati one kojima se obraćaju, kako bi mogli adekvatno s njima komunicirati, kako bi im mogli snagom neposrednog scenskog izraza prenositi umjetničke poruke.” Knjiga donosi izvrstan predložak kao treba pratiti kazališne predstave, te kako se pišu kritike.
Autor je jedan od pokretača splitskih avangardnih scena Komorna pozornica (1961.), Akroama-21 (1966.) i Kripta-70 (1970.), u njegovu prijevodu izvedene su u Splitu drame Ljudski glas J. Cocteaua (1966.) i Sluškinje J. Genêta (1970.)
Splitski romanist Frano Baras (1931.) autor je niza iznimno čitanih knjiga i brojnih publicističkih tekstova o kulturnoj, političkoj i pomorskoj povijesti Splita i Dalmacije.