POJ LJUVENI – PUČKO PJEVANJE U RENESANSNOJ DALMACIJI

POJ LJUVENI – PUČKO PJEVANJE U RENESANSNOJ DALMACIJI

JAKŠA PRIMORAC 2013. (288 str.) — Povijest glazbe Cijena: € 10,62 redovni popust od 10% ISBN 978-953-163-396-3 Dodaj u košaricu

U knjizi autor dokazuje da su mnogi povijesni elementi suvremenoga klapskog pjevanja, fenomena iznimno prisutnoga i značajnoga u današnjem glazbenom i kulturnoidentitetskom diskursu u Hrvatskoj, ponikli u razdoblju renesansne kulture u Dalmaciji. Autor je promatrajući klapsko pjevanje kao povijesnu pojavu nastojao obuhvatiti istraživanje njegova podrijetla u dalmatinskim gradovima u kasnom srednjovjekovlju i renesansi. On zaključuje da se dalmatinska renesansna lirika koju poznajemo iz djela starije hrvatske književnosti mogla zasigurno pjevati formulnim načinom, a da se strofično organizirana lirika s pripjevima vrlo često i pjevala. Naznačio je glazbene dimenzije pjevanja te lirike jer iako ne znamo gotovo ništa o melodijama na koje se izvodila, znamo iznimno puno o književnopoetskoj strukturi njenih tekstova i vrlo mnogo o kontekstu samoga glazbovanja, a upravo je u tim dimenzijama utvrđena i vrlo visoka razina srodnosti s tradicijskim pjesmama i njihovim glazbenim izvođenjem u Dalmaciji u 19. i 20. stoljeću, iz čega je izniklo suvremeno klapsko pjevanje.
Knjiga je izuzetan doprinos hrvatskoj etnomuzikilogiji, etnologiji i kulturnoj antropologiji, muzikologiji, folkloristici i kulturnoj povijesti.

ISBN: 978-953-163-396-3