HVARSKE TEME

HVARSKE TEME

ANTONIN ZANINOVIĆ 2018. (396 str.) — Povijest glazbe Cijena: € 17,25 redovni popust od 10% ISBN 978-953-163-467-0 Dodaj u košaricu

Priredili: Marija Zaninović-Rumora i Joško Bracanović

U knjizi Hvarske teme sabrani su najvažniji radovi o. Antonina Zaninovića (rođen 1879. u Velom Grablju na otoku Hvaru) koji obuhvaćaju presjek njegova znanstvenog rada. Hvar je njegov rodni otok, a u starogradskom samostanu proveo je više godina, pa je s hvarskim temama započinjao i dosta svojih opširnijih radova. Članci izabrani za ovu knjigu prelaze okvire otoka Hvara, jednako kako njegovi članci prelaze okvire jedne znanosti. U isto vrijeme on je muzikolog, etnolog, povjesničar umjetnosti i književnosti, a u prvom redu svećenik i dominikanac.
U znanstvenom radu je posebno istraživao i objavljivao o povijesti dominikanskog reda, povijesti književnosti i općoj povijesti, povijesti glazbe, posebno liturgijske. Njegov najvažniji doprinos poznavanju hrvatske glazbene kulture bilo je objavljivanje hrvatskih crkvenih pjesama i napjeva iz Dalmacije, posebno božićnih kolenda. Bez njegovih radova temeljenih na istraživanju, analizi starih notnih zapisa i tekstova, ne može se napisati ni jedno važnije poglavlje iz starije povijesti hrvatske glazbe. Svojim je pionirskim radom na području muzikologije, posebno crkvene, postavio kamen temeljac istraživanju i proučavanju hrvatske glazbene prošlosti, te s pravom nosi naziv oca suvremene hrvatske muzikologije, odnosno nestora glazbene paleografije.

ISBN 978-953-163-467-0