NOTES KRONIČNOGA AUTOSAJDERA

NOTES KRONIČNOGA AUTOSAJDERA

BOŽE V. ŽIGO 2011. (216 str.) — Književnost Cijena: € 2,65 (20 kn) redovni popust od 10% ISBN 978-953-163-354-3 Dodaj u košaricu

Naslov ove knjige zapravo je nadnaslov feljtonističke kolumne što je od listopada 2002. do studenoga 2005. godine redovito objavljivana u Slobodnoj Dalmaciji, u prilogu Auto, specijaliziranom tjednom novinskom dodatku namijenjenom automobolskim znalcima i fanovima, gdje su tekstovi Notesa kroničnoga autosajdera Bože V. Žige odudarali od konteksta i bili nešto sasvim drugo, i po namjeri i po namjeni i po stilu. Namjera im je bila kroz priču o autu kao bitnom fenomenu suvremene svakodnevnice opisati život i ponašanje običnog čovjeka uronjenog u globalnu automobilsku kulturu, ciljana su publika bili automobilski korisnici iz našega susjedstva, od kućanice do akademika, a stil je nastojao biti ležernim, slikovitim i duhovitim, pristupačnim najširem krugu čitatelja.
Ovaj izbor, koji sadrži otprilike pola teksta tiskanog u novinama, pokazuje da je spomenutim  zahtjevima uglavnom udovoljeno te da je Notes svojevrsna literarno-feljtonska kronika, ponajprije osobna pa zatim obiteljska i naposljetku društvena. Autsajdersko i autosajdersko mjesto i motrište pokazali su se iznimnom povlasticom, dopustili su autoru da bude neobavezni, slobodni i »svevideći« promatrač, da sa svoga sporednog, suvozačkog mjesta u autu ima iz auta potpuniji, otvoreniji  i ludičniji pogled na svijet i od vozača i od pješaka. Autosajderska, ni vozačka ni pješačka perspektiva, daje drukčiju sliku prostora i vremena, ljudi i običaja. Kako se radi o književniku izrazitog spisateljskog talenta zadatak je izvršen nadahnuto, te ovako komprimiran lucidan i iskričav rukopis, protkan finom ironijom i duhovitim zapažanjima, postaje literatura.