KITA CVITJA RAZLIKOVA

KITA CVITJA RAZLIKOVA

IVAN IVANIŠEVIĆ (prir. Amir Kapetanović) 2018. (252 str.) — Književnost Cijena: € 13,27 redovni popust od 10% ISBN 978-953-163-475-5 Dodaj u košaricu

Ivaniševićeva Kita cvitja razlikova je lirsko-epska zbirka različitih lirskih i epskih sastavaka religioznih i svjetovnih tema, pretežito versificiranih (gdjegdje se stihovani diskurz isprepliće s prozom), koja je organizirana kao djelo u 9 pjevanja (cvitova). Naziv zbirke metaforički dozivlje upravo pomisao da je riječ o jednom djelu (kita = grana) koje je sastavljeno od različitih dijelova (cvitja razlikova). Riječ je o tematski, žanrovski i versifikacijski nekoherentnom, nehomogenom književnom djelu, koje je, po autorovu svjedočenju, nastajalo tijekom duljega razdoblja. Po svom značaju podsjeća na srednjovjekovne zbornike tekstova, u koje su se okupljali tekstovi koji su mogli biti raznoliki po svojim formalnim, tematskim i generičkim značajkama.

Ivanišević je tiskao Kitu cvitja razlikova (1642.), a sudbina ostalih njegovih djela koja je najavio na početku prvoga izdanja svoje knjige nije danas poznata (Govorenja osobita Svetoga Augustina, Raj zemaljski, Uzdasi od golubice i Bič od zlobnikov i licimiri). Postumno je Kita cvitja razlikova objavljena 1685. (spominje se u bibliografskim pregledima i izdanje 1703. godine).

Ovo izdanje sadrži cjelovito Ivaniševićevo djelo, te studiju priređivača, Amira Kapetanovića koji propituje jezične sastavnice književnoga jezika Ivana Ivaniševića Bračanina te tvrdi kako pripa­da skupini hrvatskih pisaca s čakavskoga područja koji pisaše književnom štokavštinom. Osim toga, njegovo jedino sačuvano i tiskano književno djelo Kita cvita ra­zlikova ne samo da je žanrovski i tematski heterogeno tekst nego se i po jezičnoj uporabi raslojava na nekoliko različitih diskurza što dominiraju određenim dijelovima Ivaniševićeva književnoga djela.

ISBN 978-953-163-475-5