IZMEĐU JUČER I SUTRA

IZMEĐU JUČER I SUTRA

ZVONIMIR BULJEVIĆ 2011. (416 str.) — Književnost Cijena: € 6,64 (50 kn) redovni popust od 10% ISBN 978-953-163-359-8 Dodaj u košaricu

Knjiga je dnevnički pisan pripovijetka-roman, majstorski složen kolaž od pripovijedačkih krhotina koje se otčitavaju kao pomno uravnotežen odnos cjeline i dijelova, pri čemu njegova otvorenost, ludičnost, te u hrvatskoj prozi rijedak osjećaj za ugođaj, ambijent, citat, ležerno hodanje kroz prostore i vremena i nakon površnog čitanja upućuju na postmodernistički rukopis.
Radnju čine autobiografski zapisi o događajima koji su se odvijali u Bolu na Braču i većinom u Splitu, u razdoblju od 1968. do konca 1996. godine, u njegovim povijesnim, pamćenjem nabijenim dijelovima. U te ambijente i vremenske naslage Buljević smješta obično, suprostavljajući povijest banalnoj ljudskoj egzistenciji. Blaga ironija, persiflaža, otvorenost i nedovršenost pojedinih dijelova teksta temeljna su postmodernistička značajka rukopisa. Autor niže vlastite napabirčene sentence, mudrositnice, fragmente usputnosti, grafite, svjedočenja, zapiske, dnevnike (mjesečnike), nekrologe, citate, naputke, iskrice, asocijacije, poruke i pouke, ne manje zanimljive u strukturi knjige koja osvaja vedrinom i maštovitošću u vremenu kad nam je, kako autor ističe, mašta ionako oštećena a rutina i sivilo života ništa nam bolje nema snage ponuditi. Povijest se banalizira, a banalnost uzvisuje do povijesnih dimenzija. Preostaje samo razgovor, citat, život razapet između lažnoga i autentičnoga, preostaje ugođaj apsurda.

ISBN 978-953-163-359-8