DVIJE DRAME

DVIJE DRAME

LJERKA SCHIFFLER 2014. (108 str.) — Književnost Cijena: € 7,96 redovni popust od 10% ISBN 978-953-163-407-6 Dodaj u košaricu

U knjizi se objavljuju dvije drame koje su objavljene 80-tih godina prošlog stoljeća u časopisima Forum (“Sunce danas zalazi ranije”) i Mogućnostima (“Empedoklov san”). Zajednička odlika ovih drama je njihova svevremenost, one su i pisane kao da se događaju u dalekoj prošlosti, ali problemi o kojima govore su aktualni.
Drame su zapravo razgovori filozofa različitih uvjerenja kroz čije rasprave progovara Ljerka Schiffler i govori nam o životu, smislu, životnim uvjerenjima, stremljenjima i nadanjima.
U drami “Sunce danas zalazi ranije” razgovaraju Jeronim, budući upravitelj i fra Angelico, čuveni talijanski gotički slikar u Firenci u doba velikih promjena i uličnih sukoba. Fra Angelico je glas savjesti koji pokušava djelovati na budućeg političara i upozoriti ga na promjene koje će mu se desiti u karakteru nakon što osvoji vlast. On kaže: od iste bolesti pate svi koji istovremeno žele biti sve: pisci, govornici, državnici – prevelikih zahtjeva, premalo daju, previše obećaju, garancije nikakve, na aureolu sveca smjeraju.
U drami “Empedoklov san” govori kroz lik Empedokla, filozofa, državnika, pjesnika i govornika o nastojanju državnika da sačuva poštenje, dobrobit zajednice, demokraciju u najboljem smislu te riječi i o podmetanjima ljudi koji će raditi protiv njega i njegovih težnji.