ZAPISI O MINULIM DOGAĐAJIMA U DALMACIJI

ZAPISI O MINULIM DOGAĐAJIMA U DALMACIJI

IVAN KATALINIĆ 2023. (204 str.) — Povijest Cijena: € 16,00 redovni popust od 10% ISBN 978-953-163-539-4 Dodaj u košaricu

Prevela i komentirala: Ljerka Šimunković

Riječ je o prijevodu knjige hrvatskoga povjesničara i časnika u francuskoj i habsburškoj vojsci Ivana Katalinića (1779. – 1847.), pod naslovom Memorie degli avvenimenti successi in Dalmazia dopo la caduta della Repubblica Veneta con un saggio sull’amministrazione pubblica veneta e del Regno d’Italia koja je objavljena u Splitu 1841. Kao obrazovani časnik i intelektualac Katalinić je najprije napisao prvu modernu povijest Dalmacije od najstarijega doba do propasti Mletačke Republike (Storia della Dalmazia, 1834. – 1835.), koju je uglavnom utemeljio na djelima I. Lučića, D. Farlatija i I. Kreljanovića Albinonija. Pisana u predpreporodnom duhu, njegova je Povijest Dalmacije izazvala pozitivne odjeke u ilirskim krugovima. Zapisi o minulim događajima u Dalmaciji predstavljaju nastavak Povijesti Dalmacije, a pisani su na temelju autorovih iskustava i suvremenoga gradiva te su u historiografskom smislu znatno pouzdaniji i vrijedniji. U Katalinićevu fokusu su turbulentni politički događaji u Dalmaciji u razdoblju napoleonskih ratova od 1797. godine u kojima je i sam sudjelovao. Zanimljivom naracijom, potkrijepljenom detaljima, on minuciozno prati prevratnička, a ponekad i krvava previranja u dalmatinskim gradovima i zaleđu u vrijeme sloma mletačke vlasti i dolaska francuske vojske. U komentiranju političkih događaja Katalinić se služi genetičkom metodom povezivanja i uzročnoposljedičnog tumačenja. Time su Zapisi nezaobilazna literatura za sve teme o povijesti Dalmacije na prijelazu iz 18. u 19. stoljeće.

Djelo je od prvorazredna značenja za to vrlo burno razdoblje u Dalmaciji a koje je uslijedilo nakon pada Mletačke Republike. Konačno je ovim sjajnim prijevodom iz pera Ljerke Šimunković ovo djelo ugledalo svjetlo dana na hrvatskom jeziku.