TROGIRSKI BISKUPI

TROGIRSKI BISKUPI

DANIELE FARLATI 2010. (564 str.) — Povijest Cijena: € 19,91 redovni popust od 10% ISBN 978-953-163-334-5 Dodaj u košaricu

Prijevod s latinskoga: Kažimir Lučin
Predgovor i bilješke: Jadranka Neralić
Knjiga Trogirski biskupi sadrži prikaz povijesti trogirske biskupije i grada Trogira, prvi put u prijevodu na hrvatski jezik. Posrijedi je jedna od najvećih cjelina iz Illyricum sacrum, a ujedno je to jedan od najzanimljivijih i najvrjednijih dijelova čitavoga tog monumentalnog djela. Illyricum sacrum ima nemjerljivu važnost za povijest hrvatskoga naroda, jer se najveći njegov dio odnosi upravo na povijest hrvatskih zemalja. Djelo je objavljeno samo jednom, u osam svezaka, u razdoblju od 1751. do 1819. godine. Tvorci su mu talijanski isusovci Filipo Riceputi, Daniele Farlati i Jacopo Coleti, uz znatnu suradnju i nadopune dvojice Hrvata: splitskog nadbiskupa Pacifika Bizze i don Frane Bulića. Zamišljeno je kao crkvena povijest Ilirika, ali je svojim ostavarenjem kudikamo nadmašilo tu osnovnu zadaću i postalo kapitalnim povijesnim izvorom. Napisano je na latinskom jeziku, nikada nije prevedeno na hrvatski (niti na koji drugi jezik), pa je danas dostupno malenom broju čitatelja i proučavatelja.
Ovo je izdanje od kapitalne važnosti upravo za grad Trogir jer je pravi rudnik podataka za sve koje zanima povijest Trogira, njegov crkveni i komunalni život, umjetnička djela, urbanizam i arhitektura grada, podatci o znamenitim i zaslužnim Trogiranima, o gospodarskim odnosima i običajima, i to od najranijih vremena pa do sredine 18. stoljeća.
Knjiga Trogirski biskupi uz hrvatski prijevod  Farlatijeva teksta sadrži bogate bilješke uvodnu studiju, kazala i likovne priloge.