TRADICIJSKE PRIČE IZ ZAGORE

TRADICIJSKE PRIČE IZ ZAGORE

MARKO DRAGIĆ 2017. (256 str.) — Znanost o književnosti Cijena: € 15,93 redovni popust od 10% ISBN 978-953-163-447-2 Dodaj u košaricu

Knjiga sadrži usmene priče sakupljene na području od Muća i Lećevice do Drniša u zaleđu Splita, Trogira i Šibenika koje je nekad pripadalo Trogirskoj biskupiji, a nazivalo se župa Zagorje (Zagora). Kako je nematerijalna kulturna baština u Zagori iznimno nedostatno istražena, nametnula se potreba za snimanjem i očuvanjem te baštine. Građa za knjigu nastajala je od 2004. do 2016. godine i zapisano je dvjestotinjak tradicijskih priča a od toga broja do sada je bilo publicirano petnaest. Sve priče navode se izvorno kako su ih kazivači izgovorili. Kod nekih mitskih i demonoloških predaja iz etičkih razloga ne navode se kazivači, a navode se mjesto i godina zapisa.
Knjiga je strukturirana na temelju klasifikacije tradicijskih priča: povijesne i etiološke predaje, mitske i demonološke predaje, starozavjetni motiv Sodome i Gomore, hagiografski kontekst (sv. Katarina, sv. Marko, sv. Rok…) i dr., dan je povijesni i zemljopisni kontekst te žanrovska odrednica. Priče su multidisciplinarno interpretirane: u povijesnom, etnološkom, antropološkom i hagiografskom kontekstu.
Ovom iznimnom monografijom želi se od zaborava sačuvati tradicijske priče Zagore kao važan dio nematerijalne kulturne baštine Republike Hrvatske. Prema UNESCO-voj Konvenciji iz 2003. godine upravo ta baština čini ključni segment prepoznavanja i definiranja kulturnih identiteta koji su osobito ugroženi.

ISBN 978-953-163-447-2