O TRADICIJSKOJ KULTURI SREDNJE DALMACIJE

O TRADICIJSKOJ KULTURI SREDNJE DALMACIJE

DINKA ALAUPOVIĆ GJELDUM 2019. (446 str.) — Povijest Cijena: 170 kn redovni popust od 10% ISBN 978-953-163-485-4 Dodaj u košaricu

Knjiga obasiže najvrjednije autoričine priloge poznavanju etnologije / antropologije ruralne Dalmacije, posebno splitskog zaleđa, te priobalja i otoka. U knjizi se sažima ne samo terensko iskustvo – etnografa i konzervatora i produbljeno poznavanje najnovijih rezultata etnografije / antropologije već i istančano poznavanje strukturalizma kao filozofskog pojma.

Autorica na konkretnim primjerima, istražujući zaokružene cjeline, sela ili mikro regije opisuje i interpretira običaje vezane uz životne ritmove, od rođenja, vjenčanja pa do smrti, s odgovarajućim vjerovanjima, glazbom i pjesmom. Zanimaju je inventari svijesti, predaje, fantazmi, priče, pjesme od onih lascivnih pa do naricaljaki. Život u analfabetskim kulturama, potvrđuju i ova istraživanja, usklađen je s ritmom godišnjih doba. Poetika i antropologija sela tiču se organizacije prostora, razmještaja zgrada, groblja, crkava, kapela, gumna, prilaznih puteva, raskrižja. Svojom filogenetskom orijentacijom s izrazitom empatijom autorica nam pruža mogućnost ne samo razumijevanja već i uživljavanja, osjećaje životne radosti ali i tjeskobe i zlopaćenja u ruralnim ambijentima.

Autoricu zanimaju i „prozaične“ teme, pitanje hrane, općenito održavanja života, ratarstvo i stočarstvo, odnos prema životinjama. U tom kontekstu veoma je važan njen prinos poznavanju korištenja hidroenergije, gradnja i funkcioniranja mlinova. S više aspekata razmatra se pitanje prebivanja, stanovanja često zajedno, u istoj kući ljudi  i životinja (blaga).

Knjiga je bogato opremljena slikovnom prilozima, arhivskim fotografijama, te Kazalima.

ISBN 978-953-163-485-4