PREZIME I PRECI IZMEĐU PREDAJE I DOKUMENATA I DRUGI ČLANCI

PREZIME I PRECI IZMEĐU PREDAJE I DOKUMENATA I DRUGI ČLANCI

MARIO NEPO KUZMANIĆ 2022. (204 str.) — Povijest Cijena: € 9,29 redovni popust od 10% ISBN 978-953-163-523-3 Dodaj u košaricu

U knjizi se detaljno obrazlaže metoda utvrđivanja porijekla splitskih prezimena na temelju dokumenata koji se čuvaju u Starom splitskom arhivu u Zadru, Staroj splitskoj općini i matičnim knjigama u Splitu, a kojih se autor isključivo držao ne podliježući nekim ranije usvojenim predrasudama i mišljenjima. Osnovni pricip kojeg se autor pridržavao temelji se na metodi kontinuiteta koja podrazumijeva utvrđivanje nepobitnog srodstva između dvije susjedne generacije. Tako se i ovdje obrađuje nastajanje prezimena, grananje i promjene uz analizu razvoja, trajanja, provenijencije te socijalnog statusa pojednih obitelji. Detaljno se analiziraju razlike njegove metode i nekih prijašnjih autora čije neobavezno domišljanje je dovelo do krivih zaključaka koje je onda izuzetno teško pobiti.
Knjiga je nastavak već objavljenih djela istoga autora: Splitski plemići, prezime i etnos (1998.), Splitski građani, prezime i etnos (2017.), Splitski govor moje babe Franine, postojbina moliških Hrvata (2018.)
Ostali tekstovi u knjizi odnose se na analizu porijekla raznih prezimena u Splitu.