OBITELJ TARTAGLIA I SPLIT  NERASKIDIVE VEZE 1150. – 2021.

OBITELJ TARTAGLIA I SPLIT NERASKIDIVE VEZE 1150. – 2021.

SINIŠA TARTAGLIA 2022. (252 str.) — Povijest Cijena: € 13,27 redovni popust od 10% ISBN 978-953-163-521-9 Dodaj u košaricu

U knjizi je temeljito i iscrpno predstavljena splitska obitelj Tartaglia od XII. do XXI. stoljeća. U tom dugom razdoblju pratimo život jednog od najstarijih rodova u Splitu i Dalmaciji koji je pripadao komunalnom “praplemstvu” te je svojim djelovanjem bitno utjecao na prošlost splitske sredine, ali i šireg dalmatinskog prostora. Svoja istraživanja autor temelji na arhivskim dokumentima koje je prikupio u brojnim ustanovama u Hrvatskoj i inozemstvu te na literaturi u kojoj se Tartaglie spominju. Drugo, dopunjeno izdanje ne mijenja prethodnu koncepciju knjige, proširujući je novim podacima i analizama, pa se može reći da je obiteljska povijest sada još cjelovitije napisana te da čitatelju pruža više podataka, poštujući raspored i kompoziciju prvog izdanja. Najveći dio knjige posvetio je, kraćim ili dužim, biografskim portretima brojnih članova obitelji koji su zauzimali značajnije mjesto u  lokalnoj, regionalnoj i nacionalnoj povijesti. Biografije članova obitelji iz ranijih povijesnih razdoblja kraće su i sumarnije zbog nedostatka dokumentacije, dok su najiscrpnije biografije pojedinih članova obitelji koji su živjeli i djelovali u 19. i 20. stoljeću.

            Na taj način čitatelj ispred sebe ima knjigu koja je istovremeno obiteljska enciklopedija i leksikon. Zahvaljujući autorovu trudu, prepoznaje se ne samo povijest i značenje jedne plemićke obitelji nego se bolje mogu razumjeti povijesna previranja u Dalmaciji tijekom gotovo 1000 godina. Uz to treba napomenuti da je rijetko koja dalmatinska ugledna obitelj dobila monografsku studiju kakvu je o svom rodu napisao dipl. ing. Siniša Tartaglia. Stoga njegova knjiga ima još veće značenje u lokalnoj i nacionalnoj povjesnici.