KORČULANSKI JEDRENJACI

KORČULANSKI JEDRENJACI

Rasprodano TEA MARINOVIĆ 2020. (588 str.) — Pomorstvo Cijena: € 33,18 redovni popust od 10% ISBN 978-953-163-508-0

Knjiga, napisana kao ljetopis, obrađuje povijesne drvene brodove koji su gradnjom, vlasništvom ili suvlasništvom vezani uz grad Korčulu. Autorica se služila svom dostupnom literaturom, pomorskim godišnjacima, Lloydovim izdanjima, pismohranom Marinović, arhivskim izvorima u Korčuli, Trstu i Beču. Do 1848. godine ne postoji službeni pomorski upisnik, a za brodove koji su građeni za vlasnike izvan Austrije odnosno Austro-Ugarske ili su prodavani državljanima drugih europskih zemalja – nemamo podataka. Navedeni popis brodova po imenima pruža uvid u trgovačko-pomorsko sudioništvo Korčule tijekom duljeg razdoblja. Brodovi su kao ljudi, imaju svoje rođenje, život, sudbinu i kraj. Autorica je nastojala pratiti njihovo postojanje od početka do kraja, bez obzira na promjene imena, vlasnika, promjenu snasti pa time i tipa jedrenjaka ili dimenzija.
Bogata pomorska povijest Korčule se ogleda u ovoj knjizi. Korčula je imala mediteransku i europsku uljudbenost; u nju su stizali luksuzni i pomodni predmeti za kuće kao što je majolika iz Engleske, kristal iz Ukrajine, bogate tkanine, svila i srebro. Korčulanski brodograditelj u svojoj oporuci navodi srebrni pribor za jelo što mu ga je kupio i donio sin pomorac i dalje navodi da su se njime svakodnevno služili. Inventar korčulanskih građanskih kuća, predmeti za svakodnevnu uporabu, danas su pokretni predmeti korčulanske kulturne baštine.
Knjiga je bogato opremljena slikama, litografijama i fotografijama jedrenjaka, te likovnim prikazima luka i gradova u vrijeme kada su Korčulani u njih putovali.