HRVATSKA OBALA U PUTOPISIMA NJEMAČKIH HODOČASNIKA XIV. – XVII. STOLJEĆA

HRVATSKA OBALA U PUTOPISIMA NJEMAČKIH HODOČASNIKA XIV. – XVII. STOLJEĆA

KREŠIMIR KUŽIĆ 2013. (624 str.) — Povijest Cijena: € 19,91 (150 kn) redovni popust od 10% ISBN 978-953-163-398-7 Dodaj u košaricu

Knjiga sadrži zapise 59-orice autora o njihovoj plovidbi hrvatskim Jadranom u kasnom srednjem i ranom novom vijeku i opširno uvodno objašnjenje, te kao takva predstavlja prinos hrvatskoj povijesti kakav se samo poželjeti može. Hodočasnici – putopisci opisuju hrvatsku obalu onakvu kakvu su je u dotično vrijeme vidjeli – do u detalje opisuju desetke i desetke mjesta na koje nailaze  čime je obogaćena lokalna povijest, moreplovstvo, kultura, civilizacija i etnografija hrvatskih otoka  i priobalja. Za nas su pisani radovi palestinskih putnika dragocjeni zbog toga što donose mnoštvo podataka o krajevima kroz koje su hodočasnici prolazili i u kojima su boravili duže ili kraće vrijeme. Osim opisa gradova i sela, sakralnih i svjetovnih građevina te umjetnina, hodočasnici su nam ostavili i mnoštvo opisa običaja, tradicija i legendi, bez njih ne bismo gotovo ništa znali o strašnim olujama, brodovima, pomorcima i njihovim strahovima, o vjeri, znanjima i praznovjerjima. Bez hodočasnika bismo ostali uskraćeni za crtice o većinom anonimnim Hrvatima s kojima su se oni susretali ne samo na Jadranu nego i na drugim dijelovima Sredozemlja.
Djelo je hrestomatijski prvijenac srednjoeuropske hodočasničke literature hrvatskim priobaljem i može vrlo korisno poslužiti priređivačima modernih turističkih vodiča, kao itinerer za jedrenjake i jahtaše koji bi vlastitim iskustvom željeli obnoviti srednjovjekovna iskustva hodočasnika.
Knjiga je opremljena zemljovidima, te crtežima i fotografijama, a prijepisi originalnih putopisa na staronjemačkom jeziku pridodani su na CD-u koji se nalazi u desnoj klapni.

ISBN: 978-953-163-398-7