ALEKSANDAR KOMULOVIĆ  Split 1548. – Dubrovnik 1608.

ALEKSANDAR KOMULOVIĆ Split 1548. – Dubrovnik 1608.

TONČI TRSTENJAK 2023. (200 str.) — Povijest Cijena: € 16,00 redovni popust od 10% ISBN 978-953-163-536-3 Dodaj u košaricu

Knjiga donosi cjelovitu biografiju glasovitog Splićanina, isusovca Aleksandra Komulovića (1548-1608), ključnog Hrvata u papinskoj diplomaciji za vrijeme Dugog rata. Prema dostupnim dokumentima obrađen je njegov boravak u Rimu, potom misija apostolskog vizitatora po balkanskim zemljama Osmanskog Carstva, diplomatska misija izaslanika pape Klementa VIII. u sklapanju protuturske lige kršćanskih knezova na sjeveroistoku Europe i Rusije te djelovanje u funkciji apostolskog vizitatora u vilinskoj biskupiji (Litva). Tu je opis i njegova isusovačkog razdoblja od 1599., od suradnje s Bartolom Kašićem na Ilirskoj akademiji pa do boravka i pastoralnog djelovanja u Dubrovniku. No, ne sagledava se samo njegova osobna sudbina i djelovanje, već se duboko i slojevito tematizira misijska politika postridentskog papinstva, usmjerena prema ekumenskom dijalogu sa pravoslavljem. Činjenica je kako u toj globalnoj politici postridentskog papinstva hrvatski povijesni prostor ima veoma važnu ulogu, predstavljajući svojevrstan most u ostvarivanju te ekumenske inicijative. S jedne strane staroslavenska liturgija i glagoljaška tradicija, kao i tradicija pisane književne riječi na našem prostoru poslužit će Rimu u stvaranju jezičnog idioma, dok primjerice postojanje razgranate mreže dubrovačkih balkanskih trgovačkih kolonija, kao i sve mogućnosti koje su proizlazile iz vazalnog statusa Dubrovačke Republike, pružali su neophodnu logističku potporu u ostvarenju te velike politike.

Djelatnost novoosnovanog isusovačkog reda dala je poseban impuls toj inicijativi. S tim u svezi i isusovačke misije na hrvatskom povijesnom prostoru imale su presudnu važnost, dok su istaknuti pojedinci, pripadnici isusovačkog reda, davali poseban pečat. Aleksandar Komulović bio je jedan od najznačajnijih, dok njegove misije u Moskvu i sjevernoistočnim predjelima Europe svjedoče o žaru i istinskom vjerovanju u uspjeh te misije.

Knjiga je bogato opremljena ilustracijama te kazalima imena i geografskih pojmova.