Obljetnice

Marulićevske su obljetnice posebno obilježene 1901, 1971. i 2001. godine prigodnim izdanjima, predavanjima, izložbama, predstavama i drugim kulturnim događanjima.

Obljetnice i marulićevska događanja imali su odjek i izvan Hrvatske. Širi uvid pruža bibliografija onodobnih novinskih tekstova.

2021. Književni krug Split – Marulianum za Marulićeve dane napravio je izložbu koja je postavljena na Dan hrvatske knjige 22. travnja u Sveučilišnoj knjižnici u Splitu i traje do 22. svibnja.

U Godini Marka Marulića i Sveučilišna knjižnica u Splitu napravila je prigodnu virtualnu izložbu.

Gradska knjižnica Marka Marulića Split ugostila je izložbu  Marko Marulić – europski humanist Nacionalne i sveučilišne knjižnice iz Zagreba na kojoj su predstavljeni Marulićev život i rad kroz njegova najpoznatija djela. (Partner izložbe Književnikrug Split – Marulianum)

Povodom 500. obljetnice tiskanja  Marulićeve Judite u produkciji GKMM-a snimljen je kratki promotivni film koji ukazuje na važnost i vječnost toga književnog djela.

Obnovljena Stara gradska vijećnica u Splitu otvorena je 6. svibnja izložbom “Judita 500”. Prizori tog događaja dostupni su ovdje, a video-zapis ovdje.

O Marulu i Juditi (učenici 3. c razreda OŠ Skalice u Splitu, uz mentorstvo Meri Stipinović) – ovdje.

O ovogodišnjoj 500. obljetnici prvotiska Marulićeve Judite István Lőkös objavio je tekst Poeta eruditus u mađarskim novinama Magyar hírlap, 8. svibnja 2021 (online dostupno ovdje, a u računalnom prijevodu na engleski ovdje).

Razgovor s Bratislavom Lučinom, priređivačem jubilarnog izdanja Judite (Književni krug Split – Matica hrvatska, Split-Zagreb, 2021) ovdje.