PLUSKVAMPERFEKT

PLUSKVAMPERFEKT

PETAR OPAČIĆ 2008. (94 str.) — Poezija Cijena: € 2,65 redovni popust od 10% ISBN 978-953-163-308-6 Dodaj u košaricu

Zbirka poezije izuzetno aktivnog pjesnika, prevoditelja, priređivača i dugogodišnjeg urednika časopisa Mogućnosti podijeljena je u četiri ciklusa i Epilog kroz koji progovara čovjek u potrazi za smislom.
Knjige Petra Opačića su uvijek izuzetno nabijene smislovima, tako da za pregled i čitanje njegovih zbirki treba prilično vremena. Riječ je polusnenom sagorijevanju arhetipova, šutljivom šifriranju planirane studije o Riječi, za čije osluhnuće trebaju vrlo izoštreni registri da bi se proniklo u samoočaravanje koje ekvilibrira na bridu između ”čini se” i “jest” magičnog višeglasja što fanatično pokušava izdržati u kritičkoj svijesti o potrebi Tajne – ma koliko to paradoksalno zvučalo. Autorova bitna karakteristika je osjet vremena u kome je nevrijeme isključeno, to je poezija oslobođena od tradicijske stege. Riječ je o pjesnikovu iskustvu koje je egzistencijalne a ne fenomenološke naravi, jezik poezije se ne poistovjećuje s materijalnom stvarnosti.
Do sada je objavio 14 knjiga poezije, jedan roman a preveo i priredio sa engleskog jezika Suvremene britanske kratke priče, Antologiju suvremene američke kratke priče, Antologiju američke postmodernističe poezije (Stars and Stripes), TAO priče (antologiju drevnih kineskih priča) te izabrene pjesme Jacka Spicera, Roberta Creeleya i priče T. S: Eliota i W. C. Williamsa

ISBN: 978-953-163-308-6