NA KANATU

NA KANATU

DUŠKO GEIĆ 2012. (96 str.) — Poezija Cijena: € 2,65 redovni popust od 10% ISBN 978-953-163-372-7 Dodaj u košaricu

Duško Geić je posljednji govornik trogirskog cakavskog jezika, njegov poeta, istraživač i tumač, autor gramatike i rječnika trogirskoga govora, znalac njegovih stilističkih nijansi i leksičkog bogatstva. Svoje značajno i bogato pjesničko djelo izgradio je upravo na tom svom zavičajnom idiomu. Za razliku od mnogih čakavskih pjesnika koji su svoju poetiku izgradili na sentimentalnom evociranju prošlih vremena svog zavičajnog okružja i stereotipnom poetiziranju zavičajnog imaginarija, Geić u svojoj poeziji progovara originalnim pjesničkim glasom i postiže fascinantne intezitete jezičnog izričaja trogirskog idioma kakvih ima malo u hrvatskoj poeziji.
To dokazuje i nova zbirka Na kanatu. Pjesnički subject Geićeve poezije pozicioniran je u svijetu o kojemu Geić pjeva. On taj svijet ne prikazuje već taj svijet Geićevom poezijom sebe izražava retorikom zgusnutog jezika koji na taj način sam postaje subjekt ove poezije.
Geić piše poeziju sa sviješću da pjeva na jednom jeziku s ruba sjećanja, na jeziku koji čuva posljednje fragmente jednog svijeta koji blijedi, a jedino još svoj intenzitet može postići u poeziji. Geićeva poezija je regionalna, ali istovremeno magistralna, tradicionalna i suvremena. – u tome je njezina posebnost i jedinstvenost.

ISBN 978-953-163-372-7