OGLED ZAPAŽANJA O OTOCIMA CRESU I LOŠINJU

OGLED ZAPAŽANJA O OTOCIMA CRESU I LOŠINJU

ALBERTO FORTIS 2014. (408 str.) — Povijest Cijena: € 19,91 (150 kn) redovni popust od 10% ISBN 978-953-163-405-2 Dodaj u košaricu

S talijanskog preveo DUBRAVKO BALENOVIĆ
Priredio JOSIP BRATULIĆ

Knjigu koja u originalu nosi naslov Saggio d’osservazioni sopra l’isola di Cherso ed Osero napisao je u Veneciji opat Alberto Fortis, na talijanskom jeziku 1771. godine. To je prva knjiga iz opsežnog cjeloživotnog opusa kojega je Alberto Fortis posvetio proučavanju povijesti, društvenih odnosa, narodnih običaja i prirodoslovnih znanosti na području istočne obale Jadrana, dalmatinskom zaleđu i nekim drugim područjima gdje živi hrvatski narod.
Opće je poznata znanstvena činjenica da je vrlo značajan utjecaj u promicanju prosvjetiteljske misli u Europi imalo objavljivanje njegovih dvaju kapitalnih djela: Saggio d’osservazioni sopra l’isola di Cherso ed Osero, iz 1771., te Viaggio in Dalmazia, tiskanog 1774. godine.
Proučavanje Fortisovog djela i vremena u kojemu je on pisao o Dalmaciji, Istri i Jadranskim otocima, bilo bi bez analize Ogleda zapažanja o otocima Cresu i Lošinju nepotpuno, jer je neosporna činjenica da se je Fortis istražujući Cres i Lošinj, osvjedočio o vrijednosti i važnosti predstavljanja istočne obale Jadrana europskoj kulturnoj i znanstvenoj javnosti. Objavom Ogleda zapažanja o otocima Cresu i Lošinju Fortis je dobio potporu mletačkih vlasti i našao mecene za daljnja istraživanja, koja su rezultirala Putom po Dalmaciji i daljnjem, velikom nizu njegovih ogleda, rasprava i drugih oblika znanstvenog izražavanja u njegovom dobu.
Osim uvoda u Fortisov prosvjetiteljski opus, Ogled zapažanja o otocima Cresu i Lošinju smatra se prvom knjigom koja dokumentirano i s potpuno novim prirodoznanstvenim pogledima govori o geologiji naših krajeva.
Čudnim stjecajem okolnosti Ogled zapažanja o otocima Cresu i Lošinju ostao je jedino Fortisovo djelo koje nije bilo prevedeno na hrvatski jezik. Prijevod inženjera geologije Dubravka Balenovića recenzenti akademci Tonko Maroević i Ivan Gusić ocijenili su izuzetno kvalitetnim.
Obzirom da se u ovoj knjizi, vrlo objektivno i afirmativno govori o hrvatskom narodu našeg otočja, naročito Cresa, te da se između ostalog, prvi put argumentirano iznose dokazi da je Frane Petrić rodom Cresanin, smatramo da je ovo djelo nezaobilazno u  tumačenju i predstavljanju creske  i hrvatske povijesti. U knjizi se uz originalne stranice na talijanskom jeziku donosi hrvatski prijevod te karte i ilustrativni prilozi koji su pratili originalno izdanje.

ISBN: 978-953-163-405-2