FRANCUSKI DUH U HRVATSKOJ PERIODICI U DALMACIJI 1844.-1918.

FRANCUSKI DUH U HRVATSKOJ PERIODICI U DALMACIJI 1844.-1918.

STJEPAN LAPENDA 2008. (192 str.) — Znanost o književnosti Cijena: € 3,98 (30 kn) redovni popust od 10% ISBN 978-953-163-223-2 Dodaj u košaricu

Autor  obrađuje francusko-hrvatske kulturne veze u razdoblju koje je u povijesno – političkom smislu bilo prijelomno za književnost na hrvatskom jeziku. Pojava prvih književnih časopisa u Dalmaciji podudara se sa sustavnijim upoznavanjem hrvatskog čitateljstva s francuskom književnosti. Analiziraju se razlozi pokretanja časopisa, osobe iz kulturnog i političkog života 19. stoljeća koje su za to zalagale, s posebnim naglaskom na različitim središtima izdavačke djelatnosti. U knjizi su uzeti u obzir samo književni časopisi i novine koji su objavili prijevode iz francuske književnosti i književne osvrte vezane uz francusku književnost. Pojava prvog književnog časopisa u pravom smislu te riječi, Zore Dalmatinske, omogućuje sustavno praćenje utjecaja francuske književnosti u austrijskoj Dalmaciji. Zora Dalmatinska je inače i prvi književni časopis u kojem se pojavljuju prijevodi francuskih autora kao i osvrti na njihovo književno staralaštvo.
Budući da je povijesno efemerni boravak Francuza u Dalmaciji bio literarno vrlo plodotvoran, francuska prisutnost u Dalmaciji bila je kvalitativni pomak u prožimanju dviju kultura. Frankofilija je tijekom 19. stoljeća imala svoje uspone i padove, ali je ostavila trajan i konzistentan trag u svijesti hrvatskog čitatelja u Dalmaciji.
Cijela knjiga je pripremljena na hrvatskom i francuskom jeziku i ta dvojezičnost čini djelo dostupnim francuskom čitateljstvu.

ISBN 978-953-163-223-2