EVANGELIARIUM SPALATENSE (faksimilno izdanje izrađeno prema izvorniku iz arhiva splitske prvostolnice)

2004. (624 str.) — Srednjovjekovni statuti i kodeksi Cijena: € 33,18 redovni popust od 10% ISBN 953-163-222-7 Dodaj u košaricu

Faksimil Splitskoga evanđelistara, pergamentnog rukopisa koji se čuva u riznici splitske prvostolnice izdali su zajednički Književni krug Split i Nadbiskupija splitsko-makarska. Tim se nakladničkim pothvatom obilježava 1700. obljetnica mučeništva svetoga Dujma, pa nije slučajno što se taj svezak predstavlja javnosti upravo o njegovu danu. Knjiga je na poseban način vezana uz njega. Prema pobožnoj predaji sveti ju je Dujam napisao svojom rukom “apostolskim slovima”. Vjerovalo se naime da je bio učenik apostola Petra i da ga je taj poslao u Salonu da tamo obznani Dobru vijest. To, medjutim, sigurno nije istina jer je nedvojbeno dokazano da je sveti Dujam bio mučenik Dioklecijanova progona na samom početku 4. stoljeca poslije Krista. Knjiga se prema istoj predaji našla položena na mučenikova prsa, kad su otvorili njegov sarkofag pošto je prenesen iz napuštene Salone u Dioklecijanovu palaču, koja je upravo postajala grad Split. Ne znamo, dakako, je li to bilo doista tako, ali usprkos tomu nema baš nikakve dvojbe da je to naša najstarija i najsvetija knjiga. U njoj su zapisana obećanja biskupa koji od 10.do 13. stoljeća na taj način svojem metropolitu potvrđuju posluh i vjernost, a na toj knjizi su se nedvojbeno zaklinjali hrvatski kraljevi.
Uz ovaj svezak predviđa se još jedan u kojem će biti tiskana transkripcija cijele knjige, te popratne studije u kojima se znanstveno dokazuje gdje je nastala i čemu je sve služila.
Kao i dosadašnja faksimilna izdanja koja je izdao Književni krug i ova knjiga vjerno reproducira dragocjenost stare knjige na tehnički najvišoj razini. Knjiga je velikog formata, tvrdo ukoričena, otisnuta na papiru koji izvanredno imitira teksturu i strukturu kože.